Forum www.azkaban.fora.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
<   Lifestyle / Kulinaria   ~   Ciasta , ciasteczka.
pinacolada
PostWysłany: Pią 14:08, 14 Sie 2009 
Administrator

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fleet Street


Pieczecie?
Dzielcie się przepisami i chwalcie pracami.

przepis z cincin. [link widoczny dla zalogowanych]

2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka rodzynkow

1 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 lyzeczki mielonego kardamonu
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1 kostka masla
1 1/2 szklanki brazowego cukru
2 szklanki platkow owsianych

Jajka dobrze rozbeltac z wanilia, dodac rodzynki i zostawic na okolo 1 godzine. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180 st.C. Dwie plaskie blachy wylozyc papierem pergaminowym, lub posmarowac maslem. Przesiac make, sol i przyprawy. Maslo dobrze ubic mikserem az bedzie puszyste, dodac cukier i ubic na gladka mase. Dodac rodzynki z jajkami i dobrze wymieszac. Dodac make z przyprawami i platki owsiane i dobrze polaczyc. Lyzka stolowa ukladac kopczyki na przygotowanych blachach, lekko je splaszczyc. Piec az beda lekko zrumienione, okolo 10-12 minut. Zostawic na blachach do wystygniecia.

Wprowadziłam trochę zmian. Nie dodałam ziela ani kardamonu, zrobiłam trochę w innym smaku.
Do ciastek można dodać czekoladę, orzechy, brzoskwinie,w szystko wg własnej inwencji.

Ciacha śa pycha, robiłam je już u cioci, teraz właśnie grzeją sięw moim piekarniku, jak się zrobią to wstawie zdjęcie ; D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Deszczowa
PostWysłany: Pią 18:19, 14 Sie 2009 
Lodowy pingwin

Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 474
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Trzy razy w życiu upiekłam sama sernik i raz szarlotkę. łał! ;p
Podobno były smaczne ;d
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinacolada
PostWysłany: Pią 18:33, 14 Sie 2009 
Administrator

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fleet Street


zjadłam. Zdjęcia chybanie będzie, zostało parę dla mojej mamy ;D
Ale wysżły dobre XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tuuli
PostWysłany: Wto 21:21, 18 Sie 2009 
Moderator

Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 1334
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: trzeci karton od lewej


Moje zdolności ograniczają się do zebry (takie dwukolorowe ciasto nieco przypominające w smaku babkę), karpatki z pudełka i sernika na zimno (to nic, że się nie piecze). po prostu to moje ulubione ciasta, więc nic innego nie robię ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bajka
PostWysłany: Śro 0:57, 19 Sie 2009 
Junior Admin

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1371
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ulica sezamkowa


Lubię robić ciastka, ciasta zresztą też ale jakoś rzadziej się za nie zabieram. Najlepiej mi wychodzą kruche i pierniczki Są pycha, mówię wam. Przepis może bym i dała ale wybaczcie nie będę go przepisywać z książki kucharskiej.
A gdzie to zdjęcie pin?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinacolada
PostWysłany: Czw 19:06, 20 Sie 2009 
Administrator

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fleet Street


zjadłam.

Ale nieługo robię znowu. Te same ale ulepsze przepis o orzechy, mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niedorzeczna
PostWysłany: Czw 21:41, 20 Sie 2009 
Stary wyjadacz

Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 800
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ten grymas na Twej twarzy?


U mnie to ani mama nie ma kulinarnych zdolności jeśli chodzi o ciasta, ani ja : (
Potrafię zrobić jedynie sernik na zimno z owocami, czekoladą, galaretką. Jak kto chce. I jeść lubię, łaaa!
; >
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nimfadora
PostWysłany: Czw 22:55, 20 Sie 2009 
Azkabańczyk

Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 1509
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kamień koło Drzewa


Ja jak robie to pierniki (tylko na boże narodzenie) albo kruche
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tuuli
PostWysłany: Śro 20:24, 09 Gru 2009 
Moderator

Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 1334
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: trzeci karton od lewej


Chcecie przepis na ciasteczka owsiane? Dobre są ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinacolada
PostWysłany: Śro 20:44, 09 Gru 2009 
Administrator

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fleet Street


A daj zobaczę czy robiłam takie same ;d
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niedorzeczna
PostWysłany: Śro 22:01, 09 Gru 2009 
Stary wyjadacz

Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 800
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ten grymas na Twej twarzy?


Pin , kurczę , jaka znawczyni , jaka kucharka ! : D Hahaha
Doświadczenie zawodowe i te sprawy.
Myślę, że Twoje zdjęci trafiły w świat. Pin robiąca to, co kocha: ciasteczka



Ostatnio zmieniony przez Niedorzeczna dnia Śro 22:02, 09 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinacolada
PostWysłany: Śro 22:11, 09 Gru 2009 
Administrator

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fleet Street


To nie ja ;d
kocham ciasteczka bo kocham jeść, cicho być XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Josh
PostWysłany: Śro 22:40, 09 Gru 2009 
Azkabańczyk

Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 1581
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Umm... What?


Jedyne co upichciłem tot akie ciasto z mikrofali, znalazłem gdzieś przepis xd

Czego potrzebujemy

* 4 łyżeczki stołowe mąki (najlepiej tortowej
* 6 łyżeczek stołowych cukru (lub cukru waniliowego)
* 2 łyżeczki stołowe kakao
* 1 jajko
* 4 łyżeczki stołowe mleka
* 3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
* 0.5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
* kubek / talerzyk (uwaga, ciasto wyrośnie!)


Przygotowanie

1. Mąkę, cukier i kakao mieszamy razem w naczyniu.



2. Wbijamy jajko (żółtko i białko), mleko i olej i znowu mieszamy.



3. Wsadzamy do mikrofali na 3-4 minuty, ustawiając ją na max. 1000W.



4. Wyjmujemy, czekamy aż wystygnie(!) i jemy. Smacznego!


Dodatkowe pomysły

* wysmaruj kubek margaryną, ciasto nie przylegnie do ścianek
* wersja extra: dodaj bakalie oraz kroplę aromatu rumowego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinacolada
PostWysłany: Czw 16:41, 10 Gru 2009 
Administrator

Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fleet Street


ej, trzeba spróbować. tylko się boję że mi coś wybuchnie ;d
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Josh
PostWysłany: Czw 17:43, 10 Gru 2009 
Azkabańczyk

Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 1581
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Umm... What?


Nic nie wybuchnie, ale radze dodać trochę cukru i z 2 łyżki więcej mleka ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 3
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Forum www.azkaban.fora.pl Strona Główna  ~  Lifestyle / Kulinaria

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach